Burada anlatılan ilk yardım uygulamaları kedi ve köpeğinizi veteriner hekime götürmeden önce yapabileceğiniz işlemlerdir. İlk yardım uygulamasından sonra acil olarak en yakın veteriner hekim'e gitmeniz gerekir.
Unutmayın ki pet'inizin acil durumunda öncelikle sizin sakin olmanız gerekir. Paniğe kapılmak yerine soğukkanlı biçimde yapabileceğiniz doğru uygulama minik dostunuzun hayatını kurtarır.
SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ
Minik dostunuzda solunum güçlüğü görüyorsanız acil olarak bulunduğunuz ortamı havalandırın. Kedi veya köpeğiniz yatar haldeyse boyun bölgesi sıkıştırılmayacak şekilde yan ve uzunlamasına rahat nefes alacak pozisyona sokulmalıdır. Tasma vs varsa çıkarılmalıdır. Acil olarak veteriner hekimizi arayın ve durum daha da kötüleşmeden kliniğe götürün.
ÇİKOLATA ZEHİRLENMESİ
Çikolata zehirlenmesi genelde köpeklerde rastladığımız yüksek miktarda çikolata alımı ile birlikte teobromin denilen maddenin toksisitesi sonucu oluşan durumdur. Köpeklerde zehirlenmeye yol açar. Böyle bir durumda ilk yapacağınız şey tuzlu su içirerek köpeğinizi kusturmaya çalışmalısınız. Eğer üzerinden çok zaman geçtiyse hemen veteriner hekiminize götürün.
KUSMA
Kedi veya köpeğinizin kusma durumunda ilk olarak onun mamasına ve suyuna ulaşmasını engelleyin. Kusan bir hayvanın yemek ve su almaya devam etmesi kusmasının daha fazla artmasına neden olur. Kusma durumunda veteriner hekiminizden yardım isteyin.
KANAMA
Kedi veya köpeğinizin herhangi bir yerinda kanama şekillendiyse acil olarak veteriner hekime gitmesi gerekmektedir. Veteriner hekime götürürken kanamanın azaltılması için temiz bir bez ile baskı uygulayın. Kesinlikle bezi kaldırmayın ve daha fazla bez ekleyerek yaraya baskı uygulamaya devam edin. Kanayan bölgeyi yine bir bez ile iyice sarın ve acil olarak veteriner hekime gitmesini sağlayın.
GÖZ YARALANMALARI
Kedi veya köpeğinizin gözüne gelen darbeler, yaralanmalar hepsi acil vakadır ve veteriner hekime götürmeniz gerekir. Veteriner hekiminize danışmadan kesinlikle ilaç uygulaması yapmayınız. Yapacağınız yanlış bir uygulama pet'inizde kalıcı, geri döndürülmesi zor sonuçlara sebebiyet verebilir.
BURUN KANAMASI
Kedi veya köpeğinizin burnu kanıyorsa durdurmaya çalışmadan en yakın veteriner hekime götürün. Pet'inizin solunumu engellenmeyecek pozisyonda tutularak akıntı silinebilir.
BÖCEK ISIRMASI VE SOKMASI
Kedi veya köpeğinizin böcek ısırması durumun etkilenen bölgenin kalp hizasından yükseğe kaldırılması, şişkinliğe karşı soğuk uygulama, yara bölgesinin temizlenmesi yapabileceğiniz ilk yardım uygulamalarıdır.
Arı veya başka bir böcek sokması durumunda yanlış uygulamaya sebebiyet vermeden en yakın veteriner hekim'e götürünüz.
BOĞULMA
Kedi veya köpeğinizin boğulma durumunda acil yapılması gerekenler; Eğer pet'inizin bilinci yerindeyse öncelikle sakin olun ve pet'inizi sakinleştirmeye çalışın. Eğer bilinci yerinde değilse dostunuzun çenesini sonuna kadar açın ve elinizi dil köküne götürerek yabancı maddeyi çıkarmaya çalışın. Pet'inizi en yakın veteriner hekime götürmek için acele edin.
BAYGINLIK
Kedi veya köpeğiniz baygınlık geçirdiğinde acil olarak yapmanız gereken; minik dostunuzun başı aşağıda kalacak şekilde arka ayakları ve kalçasını başından yukarda tutunuz. Kusma durumu söz konusuyla kusmuğunun boğazına kaçmamasını sağlayınız. Vücut ısısının korunması amacıyla pet'inizin üzerini örtünüz. Bu işlemlerin dışında kesinlikle hiç bir şey yapmadan veteriner hekiminizden yardım isteyiniz.
ANA SAYFA
İLETİŞİM
HARİTALAR İLE ULAŞIM