Sadece insanlar değil doğada yer alan diğer canlılar da hastalanır ve tıpkı insanlarda olduğu gibi farklı sağlık sorunları yaşar. Bu durum kedi köpekler için olduğu gibi kuşlar için de geçerlidir. Kuşlarda tümör de görülen hastalıklardan bir tanesidir. Bu yazıda da kuşlarda yaşanan bu hastalık ile ilgili bilgiler verilecektir. Şimdi dilerseniz adım adım başlayalım.
Kuşlarda Tümör Nedir?
Kuşlarda tümör ya da bir başka ifade ediş biçimi ile ur göğsünün üst kısmının hemen altında olan bir kitledir. Sıklıkla muhabbet kuşları ve papağanlarda görülmekle birlikte diğer kuş türlerinde de insanların karşısına çıkabilir. Doğru bir biçimde, zamanında tedavi edilmez ise istenmeyen sorunlar ortaya çıkabilir. Tümörler kendi içinde iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. İyi huylu olanlar için süreç daha kolaydır. Lakin kötü huylu olan urlarda riskler olduğu için mutlaka alanında uzman bir veteriner tarafından doğru bir biçimde tedavi edilmesi ve hiç zaman kaybedilmemesi gerekir.
İyi Huylu Tümörler
Bu tür tümörler için söylenebilecek olanlar şunlardır:
- Geri büyüme yapmaz
- Kanser riski bulunmaz
- Çabuk iyileşir
- Vücudun diğer alanlarına sıçramaz
- Büyüme süreci yavaştır.
Kötü Huylu Tümörler
Kötü huylu tümörler için ise şu bilgiler verilebilir:
- Ölümcül olabilir
- Hızlı bir biçimde büyür
- Metastaz durumuna yol açabilir
- Vücuttan çıkarılması zordur
- Vücudun diğer bölgelerine de hızlı bir biçimde yayılarak kuşun yaşam kalitesini bozar
- Sıklıkla olarak yaşlı olan kuşlarda görülür.
Kuşlarda Tümörün Nedenleri Nelerdir?
Kuşlarda tümör görülmesinin çok değişik sebepleri olabilir. Bunların en başında kuşlarda bilhassa mevsimsel geçişlerde görülen apse durumu olabilir. Apse zaman içinde tedavi edilmez ise tümöre dönüşebilir. Bir diğer hastalığın nedeni kuşta yaşanan kilo sorunudur. Yaşadığı soğuk algınlığı grip vb. nedenlerden ötürü de bu tür bir soruna yol açabilir. Vücuda giren enfeksiyon bir süre sonra hiç istenmese de kuşlarda tümöre yol açabilir.
Kuşlarda Tümörün En Sık Görülen Belirtileri Nelerdir?
Tümör olan bir kuş, çeşitli belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler hem tümörün türüne hem de yerleşim yerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kuşlarda tümör belirtilerini görülme sıklığına göre derecelendirmek istiyoruz.
- Anormal Şişlikler veya Kitleler
- Halsizlik ve Aktivite Azalması
- İştahsızlık ve Kilo Kaybı
- Solunum Problemleri
- Ciltte ve Tüylerde Değişiklikler
- Davranış Değişiklikleri
- Sindirim Problemleri
- Kanama veya Akıntı
Bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı gözlemlendiğinde, kuşun bir veteriner hekime götürülmesi önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi kuşun iyileşmesi için çok önemlidir.
Kuşlarda Tümör Teşhisi Nasıl Konulur?
Kuşlarda tümör teşhisinin konulabilmesi çok kolay değildir. Veteriner tarafından yapılan tetkikler ve fiziksel muayene sonucu nihai karar verilebilir. Bazen tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için biyo kimya testlerinin yapılması gerekir. Röntgen ve ultrason gibi tıbbi görüntüleme cihazları ile görüntüleme yapılarak tümörün büyüklüğü de tam olarak belirlenir.
Kuşlarda Tümör Nasıl Tedavi Edilir?
Kuşlarda tümör tedavisi için tanı konulduktan sonra hemen süreç başlar. İlk adım olarak elbette gerekli tüm tedbirler alınarak ve son derece steril bir biçimde ameliyathane ortamında tümör çıkarılır. Eğer kötü huylu ise o zaman ameliyat daha uzun sürebilir. Ayrıca vücudun diğer yerlerine atlamaması için gerekli tedbirler alınır. Ameliyattan sonra süreç düzenli olarak takip edilerek, sürecin yenilenmesi önlenir. Kimi tümörlerin çıkarılmasına gerek yoktur. İlaçlar ile kısa sürede iyi huylu ise yok edilebilmesi mümkün olmaktadır.
Lakin bu tür sorunların ortaya çıkmaması için kuşun bulunduğu ortamın temiz ve hijyenik olmasına, gerekli düzeyde güneş görmesine, beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Tüm bunlara dikkat edildiği zaman herhangi bir sorun olmayacaktır. Sonuçta kuşlar da bakım ve özen ister.
Ek içerik: Kuş Tümörüne Cerrahi Yaklaşım