Kuşlarda diğer tüm canlılar gibi solunum yolu hastalıklarına oldukça da duyarlıdırlar.Solunum sistemi problemleri serçe,papağan,muhabbet kuşları,kanarya gibi pek çok kuş türünde meydana gelmektedir. Solunum sistemi problemine sebep olan solunum sistemi hastalıkları aşağıda verilmiştir.Bunlar ;
- Kuşlarda Nezle
- Kuşlarda Bronşit
- Kuşlarda Astım
- Kuşlarda Soğuk Algınlığı;
Kuşlarda Nezle
Kuşlarda nezle çok rastlanan bir hastalıktır.Bu hastalık viral enfeksiyon kaynaklı olduğu için kuşlar arasında bulaşma riski oldukça yüksektir.Nezleye sebep olan bir diğer etken ise soğuk algınlığının ilerlemesidir.
Nedenleri : Kuşların banyo sonrası tüylerinin ıslak kalması ve ani ısı değişikliğinde kuşun şiddetle üşüyerek nezleye yakalandığı çok görülmüştür.
Belirtileri: Bu belirtileri soğuk algınlığındada gözlemlemek mümkündür.
Uyarı: Soluk almada zorluk , burun tıkanıklığı,gözlerde görülen çapak ve akıntı,yüksek ateş nezle hastalığında sık sık görülen belirtilerdir.
Tedavisi: Hastalığın tedavisi veteriner hekim eşliğinde kolay bir şekilde atlatılabilir.Veteriner hekimin vereceği takviye vitamin ilaçları ve diğer uygulamalar kuşunuzda hastalığı yok edecektir.
Kuşlarda Bronşit
Kuşlarda bronşit hastalığı genellikle nezle ve soğuk algınlığının ilerlemesi sonunda gelen bir hastalıktır.
Nedenleri: Nezle ya da soğuk algınlığının ilerlemesi sonucunda hastalık kendini bronşite çevirir.Solunum yollarının iltihap ile tıkanması şeklinde gelişen bir hastalıktır.
Belirtileri: En önemli belirtileri nefes alırken duyulan hırıltı sesi,nefes darlığı,solunum güçlüğü,sık nefes alma ve yüksek ateş diyebiliriz.Eğer önlem alınmazsa kuşun ölümüne sebebiyet verir.
Tedavisi: Bronşit tedavisinde veteriner hekimin verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanıldığında atlatılabilecek bir hastalıktır.
Kuşlarda Astım
Nedenleri: Nezle ya da bronşitin ilerlemesi,bakımsızlık,hava kirliliği,tozlu ortam,dumanlı hava ve yetersiz tedavi gibi etkenler bu hastalığın ilerlemesine yol açmaktadır.
Belirtileri: Kuşun soluk olmada güçlük çekmesi,hırıltılı soluması ve astıma yakalanan kuşlar genelde ötmeye karşı ilgisiz olurlar.Sesleri eskisi gibi çıkmaz.
Tedavisi: Astımın kronikleştiği durumlarda kesin bir tedavi yoktur.Ancak hastalığın henüz başlangıcındayken , elverişli bir ortam hazırlandığında hastalığı önlemek mümkündür.
Daha detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Kuşlarda Soğuk Algınlığı
Kuşlarda solunum problemleri arasında görülen en sık hastalıktır.
Nedenleri:Ani ısı değişiklikleri,kafesin sıcak ortamdan soğuk ortama alındığı sıradaki kuşta oluşturacak şok etkisi,soğuk suyla banyo,banyo sonrası tüylerin nemli kalması ... soğuk algınlığına neden olmaktadır.
Belirtileri:Durgunluk hali,tüylerini kabartıp bir köleye çekilme,titreme ve uyuşukluk gibi belirtileri soğuk algınlığında görmem mümkündür.
Tedavisi: Soğuk algınlığı tedavisine geç kalındığında bronşit ya da zatüreye çevirme riski çok fazladır.İlk önlem olarak kuş normal ısıdaki odaya alınmalıdır.Veterinerin kontrolünde tedavinin düzenli ve sürekli şekilde uygulanması doğrultusunda hastalıktan kısa sürede kurtulmak mümkündür.