Genel bir yanlış olgu olarak kimi durumların insanların özgü olduğu sanılsa da aslında hiç de öyle bir durum söz konusu değildir. Bu kavramlardan bir tanesi de nadiren olsa kedi ve köpeklerde kan nakli durumudur. Gerçekten köpek ve kedilerde kan nakli olur mu diye düşünüyor iseniz hemen bu sorunun yanıtını verelim. Evet, elbette gerekli durumlarda hem kedilerde hem de köpeklerde kan nakli yapılabilir.
Şimdi dilerseniz adım adım merak ettiğiniz soruların yanıtlarını vermeye başlayalım.
Kedi ve Köpeklerde Kan Nakli Neden Gerekli Olur?
Kedi ve köpeklerde kan nakli gerekli olduğu durumu tıpkı insanlarda olduğu gibidir. Bu hayvanlara herhangi bir sebepten dolayı yapılan ameliyatlarda acil kan gerekebilir. Kedi ya da köpek kaza geçirip kan kaybı yaşayabilir. Kanser gibi bir sağlık sorunu vardır ve vücudunda yeter düzeyde kan yoktur. Tüm bu durumlarda kan nakli gerekli olabilir.
Kedi ve Köpeklerde Kan Nakli Ne Zaman Yapılır?
Kedi ve köpeklerde kan nakli şu zaman yapılır diye net bir kural yoktur. Gerekli olduğu her zaman için klinik ortamda uzman veteriner tarafından gerçekleştirilir. Kan nakli aşağıda yazılı olan ibarelerden de net bir biçimde anlaşılacağı gibi ayrı bir bilgi ve deneyim gerektiren bir süreçtir.
Kedi ve Köpeklerde Kan Nakli Nasıl Yapılır?
Kedi ve köpeklerde kan nakli için ilk adım eğer bilinmiyor ise o zaman hayvanın kan grubunun belirlenmesidir. Rastgele kan nakli yapılamaz. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da değişik değişik kan grupları vardır. Eğer doğru kan grubundan kan verilmez o zaman ciddi sorunlar oluşabilir. Ayrıca belli başlı bazı kan testleri yapılarak akabinde süreç başlar. Kedilere kedilerden, köpeklere köpeklerden kan nakli yapılır. Bu da işin temel püf noktalarından bir tanesidir.
Sağlıklı olan donörden alınmış olan kanın tam kan, eritrosit, trombosit ve plazma gibi bileşenlerine ayrılır ve köpeğin gereksinimleri doğrultusunda uygun bir biçimde hasta olan hayvana transfüzyonu yapılır. Akabinde yaklaşık 5 saat gözlem altında tutulduktan sonra hayvan taburcu edilir.
Tüm bu işlemler öncesi donör olan hayvana da bazı testler yapılır. Sonuçtan emin olunması halinde kan nakli hızlı bir biçimde yapılır. Ne kadar kana ihtiyacı varsa hayvana o yeterlilikte ne eksik ne fazla kan verilir. Burada her bir parametre son derece önemlidir.
Kan Verecek Kedi ve Köpeklerin Özellikleri
Tüm bu işlemler öncesi donör olan hayvana da bazı testler yapılır. Sonuçtan emin olunması halinde kan nakli hızlı bir biçimde yapılır. Ne kadar kana ihtiyacı varsa hayvana o yeterlilikte ne eksik ne fazla kan verilir. Burada her bir parametre son derece önemlidir.
- Hematokrit değerin %40 ve üstünde olmalıdır.
- Donör köpek 25 kg ve üstü 2-8 yaşlarında olmalıdır.
- Düzenli olarak aşılanmış ve klinik olarak sağlıklı olmalıdır.
- 2. kez kan alınıyorsa en az 3 hafta geçmelidir.
- Kedilerde lösemi ve fiv negatif olmalıdır.
İlginizi çekebilir => Kedi ve Köpeklerde Normal Kan Değerleri
Olası Riskler Var Mıdır? Varsa Nelerdir?
Kedi ve köpeklerde kan nakli durumunda canlılar duruma tepki verebilir. O yüzden gerekli güvenlik önlemleri mutlaka alınmalıdır. Kan uyuşmazlığı başlı başına bir risktir. Sağlıklı bir kediden ya da köpekten kan alınmıyor ise o da beraberinde başka riskleri getirebilir. Kısaca her bir parametre son derece önemlidir. Yapılan nakil sırasında ortamın temiz ve steril olması da bir başka önem arz eden olgudur.