Kedi ve köpeklerde endoskopi, minimal invaziv bir yöntemdir ve minimum risk içerir. Evcil hayvanlarda görülen ani kilo kaybı, siyah renkli dışkı, kusma vb. belirtilerin sebebi endoskopi ile belirlenir. Aynı zamanda yabancı cisim yutulması halinde endoskopiye başvurulur.
Kliniğimizde, alanında uzman veteriner hekimlerimiz maksimum sterilizasyon altında endoskopi işlemini gerçekleştirir. Endoskopi, kedi ve köpekler için zararsız bir işlemdir ve evcil hayvanınızın bir an önce sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Bizimle hemen iletişime geçerek kedilerde ve köpeklerde endoskopi randevusu alabilirsiniz!
Kedi ve Köpeklerde Endoskopi İşlemi Nedir?
Endoskopi, ağız yoluyla gastrointestinal sistemin veya rektum yoluyla kolon sisteminin incelenmesini sağlayan minimal invaziv tanı ve tedavi yöntemidir. Kedilerde ve köpeklerde endoskopi işlemi ucunda bir mikroçip, ışık ve kamera bulunan bir çeşit tüp boru ile gerçekleştirilir. Kameradan alınan görüntü ekrana yansıtılır ve veteriner hekim iç organları inceler.
Endoskopi ile lezyonlar teşhis edilir. Aynı zamanda top, madeni para, tüy yumağı, oyuncak vb. yabancı cisim yutmalarının teşhisi ve tedavisi için kedilerde ve köpeklerde endoskopi yapılmalıdır.
Kedilerde ve köpeklerde endoskopi, anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissi yoktur. Ancak işlemden sonraki bir – iki günde hafif düzeyde boğaz ağrısı yaşanabilir. Veteriner hekimlerimiz, gerekli durumlarda evcil hayvanınızın rahatlamasını sağlayacak ilaçları size bildirecektir.
Kedilerde Endoskopi Nedir?
Kediler her zaman oyun oynamayı ve yaramazlık yapmayı sever. Ancak oyun sırasında birtakım sorunlar yaşanabilir. Kedilerde endoskopi işlemi, yabancı cisim yutmaları, ani ve hızlı gelişen sağlık sorunları ya da kanser vb. hastalıkların teşhisi için yapılır. Ayrıca altta yatan bir hastalığın teşhisi ve tedavi planının sorunsuz ilerlemesi için endoskopi işlemine başvurulabilir.
Kedilerde endoskopi sonucunda biyopsi alındıysa sonuçların çıkması bir – iki günü bulabilir. Sonuçların çıkmasıyla birlikte uzman ve tecrübeli veteriner hekimlerimiz en doğru tedavi prosedürünü planlayacaktır. Uzun yıllardır hizmet veren veteriner kliniğimiz, kedilerde endoskopi işlemini her zaman büyük bir titizlikle yürütmektedir. Tüylü dostunuzun en kısa sürede en iyi tedavi planına ulaşması için bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Köpeklerde Endoskopi Nedir?
Köpeklerde endoskopi, güvenli bir işlemdir ve tüylü dostunuz aynı gün içinde rutin hayatına devam edebilir. Tıpkı kedilerde endoskopi işleminde olduğu gibi köpeklerde endoskopi uygulaması tanı ve tedavi için kullanılır. Veteriner hekimlerimiz, köpeğinizin genel sağlık durumu ve ırkına göre en doğru endoskopi uygulamasını planlayacaktır.
Köpeklerde endoskopi, doğuştan gelen hastalıklar, yabancı cisim yutulması veya sonradan gelişen hastalıklar için kullanılabilir. Aynı zamanda köpeklerde ve kedilerde endoskopi işlemi mevcut kanamaları tedavi etmek için de yapılabilir.
Köpeklerde endoskopi işlemi sonrasında genellikle herhangi bir komplikasyon oluşmaz. Deneyimli ve uzman veteriner hekimlerimiz, köpeklerde endoskopi işlemi için son derece titiz ve dikkatli bir prosedür yürütür. Ayrıca güler yüzlü sağlık ekibimiz, köpeğinizin ve sizin mutlu olması için her zaman özenli bir çalışma prensibine sahiptir.
Kedilerde ve Köpeklerde Endoskopi Çeşitleri Nedir?
Söz konusu köpeklerde ve kedilerde endoskopi olduğunda genellikle gastrointestinal sistemin incelenmesi akla gelir. Ancak endoskopinin uygulanması sadece gastrointestinal sistem ile sınırlı değildir. Alanında deneyimli veteriner hekimlerimiz, endoskopi işlemiyle birçok hastalığın tanısını koyabilir veya gerekli tedavileri gerçekleştirir.
Kedilerde ve köpeklerde endoskopi çeşitleri ve uygulama alanları:
- Rinoskopi: Solunum yolu endoskopisi olarak da bilinen rinoskopi ile burun ve üst solunum yolları incelenir veya biyopsi yapılır.
- Kolonoskopi: İnce ve kalın bağırsağın incelenmesi için yapılır.
- Broncoskopi: Solunum yolları ve akciğeri incelemek için broncoskopi yapılmalıdır. Ayrıca akciğer kanseri teşhisi için kullanılır.
- Otoskopi: Kedi ve köpeklerde yaygın olarak görülen kulak sorunları için otoskopi yapılır.
- Artroskopi: Eklemlerin içine bakmak için kullanılır. Diz, kalça vb. bölgelerde meydana gelen sorunları tedavi/teşhis etmek için gereklidir.
- Sistoskopi: İdrar yolu kaynaklı sorunların teşhisi için sistoskopi yapılır.
- Gastroskopi: Mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının incelenmesi için gastroskopi yapılmalıdır. Aynı zamanda yabancı cisim yutmalarında gastroskopiye başvurulur.
Hangi Durumlarda Kediler ve Köpekler İçin Endoskopi Uygulanır?
Köpeklerde ve kedilerde endoskopi uygulaması birçok hastalık ya da beklenmedik durumlarda gerçekleştirilebilir. Özellikle evcil hayvanınızda ani kilo kaybı, kusma, ishal vb. beklenmedik durumlar gözlemliyorsanız bir an önce veteriner kliniğine başvurmanız gerekir. Veteriner hekimlerimiz, güvenilir ve kaliteli ekipmanlarla endoskopi işlemini gerçekleştirecektir.
Aşağıdaki durumlarda endoskopi işlemi uygulanabilir:
- Ani ve hızlı kilo kaybı,
- Yabancı cisim yutulması,
- Kanlı dışkılama,
- Siyah dışkı,
- Anüs kanamaları,
- Kusma,
- Kronik kabızlık,
- Yutma sorunları,
- Tümör ve kanser vb. hastalıkların tespiti,
- Poliplerin tedavisi ve teşhisi,
- Kulak muayenesi,
- İnatçı ve yüksek ateşe eşlik eden halsizlik.
Evcil hayvanınızda olağandışı bir davranış gözlemliyorsanız sorunun teşhisi ve tedavisi için endoskopiye başvurulabilir. Veteriner hekimlerimiz, muayene sonrasında endoskopi işlemine uygunluğu belirleyecektir. Deneyimli veteriner hekim kadromuzdan randevu almak için bizimle iletişime geçin!
Kedilerde ve Köpeklerde Endoskopi Sonrası Neler Beklenmeli?
Kedi ve köpeklerde endoskopi işlemi genellikle genel anestezi altında uygulanır. İşlem sırasında herhangi bir komplikasyon gelişmemesi ve evcil hayvanınızın rahatlaması için genel anestezi tercih edilir. Ancak gerekli durumlarda lokal anestezi de yapılabilir.
Endoskopi işlemi uygulama bölgesine göre 10 – 45 dakika sürebilir. İşlem sırasında veteriner hekimlerimiz, evcil hayvanınızın genel sağlığını takip etmeye devam eder ve olası komplikasyonlara karşı önlem alır.
Kedilerde ve köpeklerde endoskopi işlemi sonrasında anesteziye bağlı olarak birkaç saatlik halsizlik görülebilir. Ancak endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan evcil hayvanlar, aynı gün içinde taburcu edilir ve günlük hayatına döner.
Kanser, tümör vb. ciddi hastalıklarda ya da genel durumu iyi seyretmeyen evcil hayvanlarda yatış önerilir. Tecrübeli veteriner hekim kadromuz, evcil hayvanınızın takibini yaparak en kısa sürede sağlığına kavuşması için uygun tedavi planını hazırlayacaktır. Aynı zamanda kliniğimizin deneyimli ve güler yüzlü personelleri sizinle her zaman güçlü bir iletişim kurar. Bu sayede evcil hayvanınız ile ilgili tüm gelişmeleri yakından takip edebilirsiniz.
Kedi ve Köpeklerde Endoskopi Avantajı Nedir?
Köpek ve kedilerde endoskopi, cerrahi yöntemlere oranla çok daha kısa sürer ve daha az maliyet içerir. Aynı zamanda uzun yıllardır uygulanan güvenli bir işlemdir. Dolayısıyla endoskopi sonrasında evcil hayvanınızda herhangi bir olumsuzluk gözlemlenmez.
Kedi ve köpeklerde endoskopi işlemi ortalama 30 dakika sürer ve işlem sonrasında hasta taburcu edilir. Aynı zamanda herhangi bir ağrı ya da acı hissi yoktur. En önemli avantajlarından biriyse kesi ya da dikişe ihtiyaç duyulmamasıdır.
Kedi ve Köpeklerde Endoskopi Riskleri Nedir?
Kedi ve köpeklerde endoskopi invaziv bir yöntemdir ve genellikle herhangi bir risk içermez. Ancak endoskopi işleminin alanında uzman ve tecrübeli veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilmesi şarttır. Merdivenaltı veteriner kliniklerinde ve tecrübesiz kişiler tarafından gerçekleştirilen endoskopi işlemi sonrasında ciddi komplikasyonlar gelişebilir.
Endoskopi işlemi için genellikle esnek tüp boru, ağız yoluyla içeri doğru itilir. Dolayısıyla tüm işlem, titiz ve özverili bir şekilde yürütülmelidir.
Veteriner kliniğimiz, uzun yıllardır güvenle endoskopi işlemi uygulamaktadır. Maksimum sterilizasyon, güvenilir işlem ve deneyimli veteriner hekim kadromuz ile evcil hayvanınızın sağlığı için çalışmaya devam ediyoruz!