Kaprofaji hayvanın dışkısını yemesi anlamına gelmektedir.İnsanlık için iğrenç bir durum olarak gözükse bile bazı canlı türlerinde bu olay çokca rastlanmaktadır.Örneğin tavşan ve domuz kendi dışkılarını yiyen canlı türlerinden biridir.Bu olayı bilimsel olarak adlandırmak gerekirse coprophagia diyebiliriz.
Köpeğim dışkı yiyor ne yapmalıyım ? diye soruyor ve net bir cevap bulamıyorsanız sizler için yazdığımız bu makaleyi dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.Dışkı yeme sorununu detaylarına inerek inceleyeceğiz.Hadi başlayalım!
Kaprofaji Nedir?
Hayvanın kendi dışkısını yeme olayına kaprofaji denilmektedir.Bu hastalığın bilimsel adı coprophagia olarak geçmektedir ve çeşitli nedenlere bağlı olarak bu olay gerçekleşebilmektedir.Yapılması gereken köpeğin neden böyle bir davranış sergilediğini tespit edip , çözüm yöntemlerini uygulamak olacaktır.Endişelenmenize gerek yok bunlardan da bahsedeceğiz.
Bunları Bilmelisiniz ;
- Köpekler genellikle herbivorların, kedilerin ve insanların gaitalarına ilgi gösterirler. Bu fenomene oldukça sık rastlanır ve normal köpek davranışı olarak değerlendirilir.
- İyi beslenmemiş köpekler herbivor dışkısı yiyebilirler çünkü intestinal (atlar) ve rumenal (koyu, kuzu) fermantasyon ürünleri içerirler.
- Yavru köpekler doğduktan haftalar sonrasına kadar annelerinin yavruların dışkılarını yemesi normaldir. Anne, yuvasını temiz tutmak için bunu yapar. Yavruların büyümesiyle bu davranış sona erer.
- İyi beslenemeyen, özellikle de diyetinde yeterli protein ve mineral bulunmayan köpeklerde dışkı yeme sık görülür. Ayrıca mallasimilasyon ve malabsorbsiyon gibi bir sindirim sistemi probleminin varlığında da görülebilir. Her iki durumda da amaç vücudun ihtiyacı olan gıdaları karşılayabilmektir.Genellikle bu soruna yatkın olanlar, sürekli kafeste tutulan, aşırı stres yaşayan ve yetersiz beslenen köpeklerdir.
- Sindirim problemleri; İyi sindirilmemiş gıdalar besin özelliklerini koruduklarından yenilmeye açıktır. Bu sorunu tanımlayabilmek için köpeğinizin taze dışkısının mikroskopla incelenmesi gerekir.
- Taklit; Bazı köpekler dışkı yiyen diğer köpekleri taklit ederek dışkı yemeye başlarlar. Özellikle dışkı yiyen anne köpeklerin yavruları kısa bir süre sonra dışkı yemeye başlar.
- Tuvalet terbiyesi esnasında dışkısını istenmeyen yere yaptığında azarlanan, cezalandırılan köpekler sahiplerini kızdırmamak için dışkılarını yiyerek ortadan kaldırırlar.
- Yatağı ve mama kabı tuvalet alanlarına yakın olan köpekler yaşam alanlarını temiz tutmak için dışkılarını yerler.
- Medikal nedenler; Ekzokrin pankreas yetmezliği, yangısel barsak hastalığı, ince barsakta aşırı bakteriyel üreme, megaözofagus ve özofagus striktürü, intestinal parasitizm, hipertiroidi, diabetes mellitus, hiperadrenokortisizm, diyet eksikliği, bazı ilaçlar.
Yapılması Gerekenler ;
- Sorunu daha iyi tanımlayabilmek ve başarılı bir tedavi için öncelikle Veteriner Hekiminize danışın.
- Yetersiz beslenme yada yeni doğum yapmış olması gibi bir durum söz konusu ise vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek dengeli bir mama seçmek, gerekirse hekiminizin uygun göreceği bir vitamin, mineral takviyesi yapmak problemin yaşanması ihtimalini asgariye indirir
- Köpeğinizin dışkı yediğini gördüğünüzde sakın aşırı tepki göstermeyin. İyi bir şey yapmadığını kararlı bir ses tonuyla HAYIR diyerek belli edin ve dikkatini başka şeye yönlendirin. (Bu bir oyuncak olabilir.) Önemli olan bu davranışın alışkanlık haline dönmeden durdurulmasıdır.
- Köpeğinizin yaşadığı alanı temiz tutun. Dışkıya ulaşmasını engelleyin.
- Köpeklerin yemek yedikten 1-2 saat sonra tuvaleti gelir. Köpeğinizi tasmayla uzun yürüyüşlere çıkarın. Dışkısını uzağa yapmasını sağlayın. Yolda gördüğü dışkılarla ilgilenmediğinde onu ödüllendirin. Fiziksel aktivite köpeklerin psikolojisini her zaman olumlu etkiler. Çok mecbur kalırsanız köpeğinizi ağızlık takarak dışarıya çıkarabilirsiniz.
- Köpek dışkıladığında ona ödül olarak bir yiyecek verilebilir ve böylece dışkı aramaktansa yemek bekleyecektir.
- Sorunun sindirim problemi kaynaklı olup olmadığını anlamak için dışkısını Veteriner hekiminize inceletin. Yine Veteriner hekiminizin tavsiyesiyle vitamin - mineral takviyesi, günlük beslenmenin tekrar düzenlenmesi sorunu çözebilir.
- Veteriner hekiminizin uygun gördüğü ölçüde dışkının tadını değiştiren, yemeğe katılarak verilen özel ürünleri kullanın.
- Köpeğinizin yediği dışkılardan parazit almaması için paraziter tedavilerini ihmal etmeyin.